Moodboard-ok jelentősége

A lakberendezők előszeretettel készítenek ‘moodboard’-ot, azaz ‘hangulati lap’-ot. Ez a lakberendezésben nem más, mint egy belsőépítészeti elemekkel, színekkel, anyagfotókkal tarkított montázs. A Megbízóval folytatott előzetes megbeszélések alapján gyorsan elkészíthető ez a munkarész és azonnal láttatható a hangulat, amit végül a Megbízó viszont szeretne látni. Az eddigi munkáim során az is előfordult, hogy a tervezést is helyettesítette; illetve az is jellemző, hogy csak iránymutatást szeretne kapni valaki komplex tervezést nem igénylő esetekben.

A moodboard-ok használata azért lehet fontos lépés, mert a Tervező és a Megbízó közötti egyeztetést megkönnyíti, körvonalazva a Megbízó által elvárt végeredményt. A moodboard-okkal sok időt és energiát spórolhatunk meg a tervezési folyamat során.

Készítésüknek még nagy előnye, hogy nem nagyon vannak megkötések, sem formailag, sem pedig tartalmilag. A cél az, hogy olyan elemeket válogassunk össze, amelyekkel a Megbízó a kész enteriőrben is találkozni fog és a belsőépítészeti tárgyak, színek, anyagok hangulatán keresztül az elvárható stílust alakítsuk ki.