Country (vidéki) lakberendezés

Country (vidéki) lakberendezés

A vidéki stílus alapja a kiegyensúlyozott, vidéki élet barátságos légkörét sugalló, természetközeli hangulat. Egyszerű, személyes, nyugalmat sugárzó. Kötődik a hagyományokhoz, harmonikus, szabadságra vágyik. Jellemzően nagyobb terekben érvényesül. Sajátos bútorok, színek, motívumok és anyagok használata jellemzi. A földrajzi helyre rámutató elemeket is alkalmaz, erősen kötődik generációk értékes tárgyaihoz.

A felhasznált anyagok természetesek: kő, fa, porcelán, bőr, len, pamut, réz. Kopottas jelleg itt nem az igénytelenség, hanem a hagyomány szeretetét sugallja. A színek egyszerűek, a motívumok sokfélék lehetnek, jellemző a virágos, csíkos, kockás mintázat. Jól illenek a rongyszőnyegek, a falon bármilyen szőttes jól mutat, ami kézzel készül. A világítás praktikus, a burkolatok könnyen tisztán tarthatóak. Mindenből árad a természetesség, a tárgyakhoz való kötődés; de élére állított rend nem erre a stílusra jellemző.

Modern változata nagyon népszerű. Az alapvető stílusjegyeket követve kevésbé a funkcionalitása a lényeg, hanem a stílus alaphangulata.